Sivukartta

Peliohjeet

Pelikausi 2012-2013 PIEKSÄMÄKI CURLING RY
Vahvistettu johtokunnan kokouksessa syyskuussa 2012 ja päivitetty 8.1.2013 kelloaikojen osalta, jotka ovat voimassa 14.1.2013 lähtien.

Puulaakisarjaa pelataan

SAAPUMINEN JÄÄHALLILLE
Joukkueiden on tultava jäähallille noin klo 19.15, jotta peliä edeltävät toimenpiteet ehditään tekemään ennen varattua jääaikaa. Jäätä päästään moppaamaan ja peplaamaan noin klo 19.30.

VAATTEIDEN VAIHTO JA PELIKENGÄT
Vaatteiden ja kenkien vaihtotilana käytetään hallinhoitajan osoittamaa vapaata pukuhuonetta. Pelikengiksi on varattava erilliset jalkineet, joita ei käytetä ulkokenkinä. Näin estetään hiekan kulkeutuminen jäälle. Hiekka aiheuttaa jääkoneen terille vaurioita. Hiekanmuruset muuttavat myös liukuvan kiven suuntaa. Harjat ja liukurit järjestyvät tarvittaessa seuralta.

HALLILLA OLEVAT PELIVÄLINEET
Kaukalon kaupungin puoleisen päädyn seinässä olevassa telineessä ovat hakit ja hakkien asennuksessa käytettävä sabluuna. Porakoneen saa hallinhoitajalta. Kivet ovat kaukalon reunassa jään päälle asennetuilla puuritilöillä yhdessä rivissä kankailla peitettynä, jotta ne pysyvät lähes kylminä (alle nolla asteisina) ja eivät jäätyisi. Harjat, liukurit ja pelipöytäkirjat ovat rullakossa. Jyräyslaatikot, harppi ja tulostaulut ovat ripustettuna hallin päätyseinään kiinnitettyhin telineisiin. Peblikannut ovat samassa huoneessa kuin jäänhoitokone.

RADAT JA KIVET
Rata 1 on katsomon puoleisin rata ja rata 5 on jäähyaitioiden puoleisin rata. Kivien säilytyspaikat on merkitty ratanumeroilla kaukalon päätyseinään.
Radalle 1 kuuluu sininen / valkoinen A - kivisarja.
Radalle 2 kuuluu punainen / keltainen A - kivisarja.
Radalle 3 kuuluu sininen / keltainen kivisarja B - kivisarja
Radalle 4 kuuluu punainen / keltainen B - kivisarja.
Radalle 5 kuuluu sininen / valkoinen B - kivisarja.

Kotijoukkueen työt:
Peliohjelmassa ensiksi mainittu joukkue on kotijoukkue.

RATOJEN PELIKUNTOON LAITTO
Jää höylätään jäänhoitokoneeella, jonka jälkeen radat on "mopattava", jotta jääkoneen jättämä irtolumi saadaan pois. Mopit saa hallinhoitajalta. "Moppauksen" jälkeen radat peplataan kahteen kertaan lämpimällä vedellä keskilinjaa pitkin kävellen. Peplauksen jälkeen radat jyrätään kivillä, jotka on laitettu jyräyslaatikkoon.

HAKKIEN ASENNUS
Hakit asennetaan jäälle sabluunaa ja porakonetta käyttäen peplauksen jälkeen, jolloin varmistutaan, ettei peblaaja kompastu hakkeihin, eikä hakit tule liukkaiksi peplauksesta ja peplaus tulee koko radan pituudelle. Porakoneen saa hallinhoitajalta ja hakkien asennuksessa käytettävää poranterää säilytetään pelipöytäkirjojen kanssa samassa laatikossa, joka on kiinnitetty peliväline rullakkoon. Sabluuna sijoitetaan radan keskiviivan päähän siten, että sabluunan etureuna on radan keskiviivan päässä olevan poikittaisviivan tasalla. Porakoneella porataan sabluunassa olevien reikien läpi jäähän reijät, niin syvälle kuin poranterässä oleva toppari sallii. Hakit asennetaan kuivalle jäälle siten, että hakkien kiinnitys vanerissa olevat tapit menevät sabluunan avulla porattuihin reikiin.

Vierasjoukkueen työt:
KIVIEN KANTO RATOJEN PÄÄHÄN
Ykkös radan kivet ovat kauimpana ja viitos radan kivet lähinpänä kaukalon kaksoisportista katsottuna. Kivien yläpuolella on tekstit mille radalle kivet kuuluvat.
TULOSTAULUJEN KULJETUS KENTÄLLE
Tulostaulut ripustetaan kaukalon pleksin reunaan tulostaulun varressa olevasta koukusta.

SEURAN PELIVÄLINEET
(harjat ja liukurit)
Jokainen pelaaja kuljettaa henkilökohtaiset pelivälineet kentälle. Seuran harjat ja liukurit löytyvät rullakosta.

PELAAMINEN

Pelit pelataan neljällä pelaajalla. Kolmellakin voi pelata, jos joku on estynyt, sairastunut tai saapuu myöhästyneenä Myöhästyneen pelaajan pelipaikka on ilmoitettava ennen ottelun alkua, jolloin hän voi tulla seuraavaan alkavaan päähän omalle paikalleen. Muutoin hän heittää ensimmäisenä pelaajana.

Kolmella pelatessa kaksi ensimmäistä heittäjää kukin heittää kolme kiveä ja heittojärjestyksessä kolmas pelaaja kaksi kiveä.

Pelaaminen on sallittua myös työntökeppiä käyttäen

Pelissä voi suorittaa yhden vaihdon, jolloin voi vaihtaa myös heittojärjestystä. Viides pelaaja voi harjoitella odottaessaan pelivuoroa. Ilmoitus vastustajan kapteenille ennen vaihtoa.
Pelit pelataan kahdeksan pään peleinä. Edellisen pään viimeisen kiven on pysähdyttävä ennen klo 21.35. Tällöin voi pelata vielä yhden pään. Peliaika päättyy 22.00. Peli voi päättyä tasan.

Pelit on pelattava sarjaohjelman mukaisesti. Mikäli joukkue haluaa siirtää pelin, niin sen on huolehdittava pelin siirto järjestelyt kokonaan, niin ettei laadittu sarjaohjelma muutu, ellei joukkue siihen pysty se häviää pelin 6 - 0.

Pelin voittaja saa 2 pistettä tasapelistä molemmat joukkueet saavat yhden pisteen.
Joukkueiden sijoitukset sarjassa ratkaisee otteluista saadut pisteet, jos ne ovat tasan

  • Seuraavaksi ratkaisee joukkueiden keskinäinen ottelu, jos se on tasan (kolmen tai useamman joukkeen ollessa kyseessä niin keskinäisten otteluiden pisteet ja sen jälkeen niiden kiviero)
  • Seuraavaksi joukkueiden kiviero sarjassa, jos se on tasan
  • Seuraavaksi joukkueiden voittokivet, jos ne ovat tasan
  • Seuraavaksi joukkueiden voittamat ottelut sarjan alusta laskettuna, jos ne ovat tasan
  • Seuraavaksi joukkueiden sijoitus ratkaistaan arvalla joukkueiden kapteenien läsnäollessa.

Alkusarjan voittaja saa 2 lähtöpistettä ja toiseksi sijoittunut joukkue 1 pisteen jatkosarjaan. Muut joukkueet aloittavat jatkosarjat 0 lähtöpisteellä.

Mestaruussarjan alkusarjassa viimeinen joukkue putoaa divisioonaan.
Divisioonan alkusarjan paras joukkue nousee mestaruussarjaan.
Keväällä mestaruussarjan viimeinen putoaa divisioonaan ja divisioonasta nousee yksi joukkue mestaruussarjaan. Tulevan kauden joukkuemäärä vaikuttaa putoamisiin / nousuihin.

Muilta osin noudatamme Suomen Curlingliiton sääntöjä, jotka on luettavissa www.curling.fi -sivuilta.

PELIPÖYTÄKIRJA
Kapteenit laativat pelipöytäkirjan ja hyväksyvät sen allekirjoituksillaan. Hyväksytty pelipöytäkirja laitetaan rullakossa olevaan pelipöytäkirja laatikkoon. Tulokset on luettavissa seuran sivuilta.

Pelin voittaneen joukkueen työt:
KIVIEN KANTO KENTÄLTÄ
Pelin loputtua kivet kannetaan takaisin kaukalon reunalle asennetuille puuritilöille yhteen riviin ja peitetään kankailla, ykkösradan kivet kauimmaksi ja viitos radan kivet lähimmäksi kaukalon kaksoisportista katsottuna.

Pelin hävinneen joukkueen työt:
HAKKIEN IRROITUS
Hakit irrotetaan nostamalla. Irrotetut hakit kuljetetaan kaukalon päätyyn kiinnitettyyn telineeseen ja numerotaulut palautetaan omille paikoilleen.

HENKILÖKOHTAISET PELIVÄLINEET

Seuran liukuri ja harja palautetaan rullakkoon. Harja on puhdistettava pelin jälkeen rullakon reunaan kiinnetetyllä harjalla

HALLIN VALAISTUS JA LUKITUS PELI-ILLAN PÄÄTTYESSÄ
Viimeiseksi pelin päätävän joukkueen kapteenit huolehtivat kaukalovalojen sammuttamisesta sähköpääkeskuksesta ja hallin lukituksesta siivousväline varastosta olevista kytkimistä.

MAKSUT
Jäähallissa pelaaminen on maksullista.

Seuran jäsenet:
Seuran ja liiton vuosijäsenmaksu on 50 euroa. Vuosijäsenmaksun maksaneilla on oikeus pelaamisen puulaakisarjassa ja harjoitteluun viitosradalla seuran varaamina peli-iltoina sekä oikeus osallistua liiton järjestämiin kisoihin. Saadakseen liiton pelaajavakuutuksen ja curling lehden on jäsenen kirjauduttava liiton jäsenrekisteriin www.curling.fi sivuilla ja huolehdittava siellä tietojensa oikeellisuudesta.

Sovitut opastukset vitosradalla ilmoitetaan seuran nettisivuilla.
Lisäksi sunnuntaisin curlingharrastajilla on mahdollisuus harjoitella mailattoman vuoron aikana ns. vitosradalla. Vuoron ajankohta vaihtelee hallissa pelattavien otteluiden mukaan. Harjoitteluvuoron ajankohdasta ilmoitetaan jäähallin ovessa ja jäähalliyhtiön sivuilla.Harjoitteluvuoron hinta on 2 euroa / henkilö. Maksu maksetaan hallille.

Lajiin tutustujat, ei seuran jäsenet
Pieksämäki Curling ry myy 5:n radan jääaikaa maanantai-iltaisin seuran ulkopuolisille ryhmille. Jos ulkopuolinen ryhmä on niin suuri, että se tarvitsee koko radan käyttöönsä, niin seuran jäsenet vapauttavat radan ulkopuolisen ryhmän käyttöön. Yksittäisiltä henkilöiltä, jotka eivät ole maksaneet seuran jäsenmaksua peritään maananta-iltaisin 4 euron käyttömaksu. Ryhmät maksavat sopimuksen mukaan.

VAKUUTUKSET
Pieksämäki Curling ry ei ole vakuuttanut pelaajia.

Rehtiä kilpailumieltä ja onnistuneita pelejä.

Johtokunta

 

© Pieksämäki Curling ry. Powered by CMSimple. Ulkoasun loivat QR-Media ja Whitewall (Kirjaudu sisään)