Sivukartta

Peliohjeet

Pelikausi 2010-2011 PIEKSÄMÄKI CURLING RY
Vahvistettu johtokunnan kokouksessa 7.9.2010

Puulaakisarjaa pelataan maanantai-iltaisin klo 19.15-21.45

SAAPUMINEN JääHALLILLE
Joukkueiden on tultava jäähallille noin klo 19.00, jotta peliä edeltävät toimenpiteet ehditään tekemään ennen varattua jääaikaa. Jäätä päästään moppaamaan ja peplaamaan noin klo 19.15. 


VAATTEIDEN VAIHTO JA PELIKENGäT
Vaatteiden ja kenkien vaihtotilana käytetään hallinhoitajan osoittamaa vapaata pukuhuonetta. Pelikengiksi on varattava erilliset jalkineet, joita ei käytetä ulkokenkinä. Näin estetään hiekan kulkeutuminen jäälle. Hiekka aiheuttaa jääkoneen terille vaurioita. Hiekanmuruset muuttavat myäs liukuvan kiven suuntaa. Harjat ja liukurit järjestyvät tarvittaessa seuralta.


HALLILLA OLEVAT PELIVäLINEET
Kaukalon kaupungin puoleisen päädyn seinässä olevassa telineessä ovat hakit ja hakkien asennuksessa käytettävä sabluuna. Porakoneen saa hallinhoitajalta. Kivet ovat kaukalon reunassa jään päälle asennetuilla puuritiläillä yhdessä rivissä kankailla peitettynä, jotta ne pysyvät lähes kylminä (alle nolla asteisina) ja eivät jäätyisi. Harjat, liukurit ja pelipäytäkirjat ovat rullakossa. Jyräyslaatikot, harppi ja tulostaulut ovat ripustettuna hallin päätyseinään kiinnitettyhin telineisiin. Peblikannut ovat samassa huoneessa kuin jäänhoitokone.


RADAT  JA KIVET
Rata 1 on katsomon puoleisin rata ja rata 5 on jäähyaitioiden puoleisin rata. Kivien säilytyspaikat on merkitty ratanumeroilla kaukalon päätyseinään.
Radalle 1 kuuluu sininen / valkoinen A - kivisarja.
Radalle 2 kuuluu punainen / keltainen A - kivisarja.
Radalle 3 kuuluu sininen / keltainen kivisarja B - kivisarja
Radalle 4 kuuluu punainen / keltainen B -  kivisarja.
Radalle 5 kuuluu sininen / valkoinen B - kivisarja.

Kotijoukkueen tyät:
Peliohjelmassa ensiksi mainittu joukkue on kotijoukkue.
RATOJEN PELIKUNTOON LAITTO

Jää häylätään jäänhoitokoneeella, jonka jälkeen radat on "mopattava", jotta jääkoneen jättämä irtolumi saadaan pois. Mopit saa hallinhoitajalta. "Moppauksen" jälkeen radat peplataan kahteen kertaan lämpimällä vedellä keskilinjaa pitkin kävellen. Peplauksen jälkeen radat jyrätään kivillä, jotka on laitettu jyräyslaatikkoon.
HAKKIEN ASENNUS

Hakit asennetaan jäälle sabluunaa ja porakonetta käyttäen peplauksen jälkeen, jolloin varmistutaan, ettei peblaaja kompastu hakkeihin, eikä hakit tule liukkaiksi peplauksesta ja peplaus tulee koko radan pituudelle. Porakoneen saa hallinhoitajalta ja hakkien asennuksessa käytettävää poranterää säilytetään pelipäytäkirjojen kanssa samassa laatikossa, joka on kiinnitetty peliväline rullakkoon. Sabluuna sijoitetaan radan keskiviivan päähän siten, että sabluunan etureuna on radan keskiviivan päässä olevan poikittaisviivan tasalla. Porakoneella porataan sabluunassa olevien reikien läpi jäähän reijät, niin syvälle kuin poranterässä oleva toppari sallii. Hakit asennetaan kuivalle jäälle siten, että hakkien kiinnitys vanerissa olevat tapit menevät sabluunan avulla porattuihin reikiin.Vierasjoukkueen tyät:
KIVIEN KANTO RATOJEN PääHäN
Ykkäs radan kivet ovat  kauimpana ja viitos radan kivet lähinpänä kaukalon kaksoisportista  katsottuna. Kivien yläpuolella on tekstit mille radalle kivet kuuluvat.
TULOSTAULUJEN KULJETUS KENTäLLE
Tulostaulut ripustetaan kaukalon pleksin reunaan tulostaulun varressa olevasta koukusta.

SEURAN PELIVäLINEET (harjat ja liukurit)
Jokainen pelaaja kuljettaa henkiläkohtaiset pelivälineet kentälle. Seuran harjat ja liukurit läytyvät rullakosta.

PELAAMINEN
Pelit pelataan neljällä pelaajalla. Kolmellakin voi pelata, jos joku on estynyt, sairastunut tai saapuu myähästyneenä Myähästyneen pelaajan pelipaikka on ilmoitettava ennen ottelun alkua, jolloin hän voi tulla seuraavaan alkavaan päähän omalle paikalleen. Muutoin hän heittää ensimmäisenä pelaajana.

Kolmella  pelatessa kaksi ensimmäistä heittäjää kukin heittää kolme kiveä ja heittojärjestyksessä kolmas pelaaja kaksi kiveä.

Pelissä voi suorittaa yhden vaihdon, jolloin voi vaihtaa myäs heittojärjestystä. Viides pelaaja voi harjoitella odottaessaan pelivuoroa. Ilmoitus vastustajan kapteenille ennen vaihtoa.
Pelit pelataan kahdeksan pään peleinä. Edellisen pään viimeisen kiven on pysähdyttävä ennen klo 21.20. Tälläin voi pelata vielä yhden pään. Peliaika päättyy 21.45. Peli voi päättyä tasan.

Pelit on pelattava sarjaohjelman mukaisesti. Mikäli joukkue haluaa siirtää pelin, niin sen on huolehdittava pelin siirto järjestelyt kokonaan, niin ettei laadittu sarjaohjelma muutu, ellei joukkue siihen pysty se häviää pelin 6 - 0.

Pelin voittaja saa 2 pistettä  tasapelistä molemmat joukkueet saavat yhden pisteen.
Joukkueiden sijoitukset sarjassa ratkaisee  otteluista saadut pisteet, jos ne ovat tasan
    •    Seuraavaksi  ratkaisee joukkueiden keskinäinen ottelu, jos se on tasan (kolmen tai useamman joukkeen ollessa kyseessä niin keskinäisten otteluiden pisteet ja sen jälkeen niiden kiviero)
    •    Seuraavaksi joukkueiden kiviero sarjassa, jos se on tasan
    •    Seuraavaksi joukkueiden voittokivet, jos ne ovat tasan
    •    Seuraavaksi joukkueiden voittamat ottelut sarjan alusta laskettuna, jos ne ovat tasan
    •    Seuraavaksi joukkueiden sijoitus ratkaistaan arvalla joukkueiden kapteenien läsnäollessa.
Alkusarjan voittaja saa 2 lähtäpistettä ja toiseksi sijoittunut joukkue 1 pisteen  jatkosarjaan. Muut joukkueet aloittavat jatkosarjat 0 lähtäpisteellä.

Mestaruussarjan alkusarjassa viimeinen joukkue putoaa divisioonaan.
Divisioonan alkusarjan paras joukkue nousee mestaruussarjaan.
Keväällä mestaruussarjan viimeinen putoaa divisioonaan ja divisioonasta nousee yksi joukkue mestaruussarjaan. Tulevan kauden joukkuemäärä vaikuttaa putoamisiin / nousuihin.

Muilta osin noudatamme Suomen Curlingliiton sääntäjä, jotka on luettavissa www.curling.fi -sivuilta.
                 
PELIPÖYTäKIRJA
Kapteenit laativat pelipäytäkirjan ja hyväksyvät sen allekirjoituksillaan. Hyväksytty pelipäytäkirja laitetaan rullakossa olevaan pelipäytäkirja laatikkoon. Tulokset on luettavissa seuran sivuilta.

Pelin voittaneen joukkueen tyät:
KIVIEN KANTO KENTÄLTä
Pelin loputtua kivet kannetaan takaisin kaukalon reunalle asennetuille puuritiläille yhteen riviin ja peitetään kankailla, ykkäsradan kivet kauimmaksi ja viitos radan kivet lähimmäksi kaukalon kaksoisportista katsottuna.

Pelin hävinneen joukkueen tyät:
HAKKIEN IRROITUS
Hakit irrotetaan nostamalla. Irrotetut hakit kuljetetaan kaukalon päätyyn kiinnitettyyn telineeseen ja numerotaulut palautetaan omille paikoilleen.

HENKILäKOHTAISET PELIVäLINEET
Seuran liukuri ja harja palautetaan rullakkoon. Harja on puhdistettava pelin jälkeen rullakon reunaan kiinnetetyllä harjalla

MAKSUT
Jäähallissa pelaaminen on maksullista.

Seuran jäsenet:
Seuran vuosijäsenmaksu on 30/35 euroa. Vuosijäsenmaksun maksaneilla on oikeus pelaamisen puulaakisarjassa ja harjoitteluun viitosradalla seuran varaamina peli-iltoina.
Sovitut opastukset vitosradalla ilmoitetaan seuran nettisivuilla.
Lisäksi sunnuntaisin curlingharrastajilla on mahdollisuus harjoitella mailattoman vuoron aikana ns. vitosradalla. Vuoron ajankohta vaihtelee hallissa pelattavien otteluiden mukaan. Harjoitteluvuoron ajankohdasta ilmoitetaan jäähallin ovessa ja jäähalliyhtiän sivuilla.Harjoitteluvuoron hinta on 2 euroa / henkilä. Maksu maksetaan hallille.

Lajiin tutustujat, ei seuran jäsenet
Pieksämäki Curling ry myy 5:n radan jääaikaa maanantai-iltaisin seuran ulkopuolisille ryhmille. Jos ulkopuolinen ryhmä on niin suuri, että se tarvitsee koko radan käyttäänsä, niin seuran jäsenet vapauttavat radan ulkopuolisen ryhmän käyttään. Yksittäisiltä henkiläiltä, jotka eivät ole maksaneet seuran jäsenmaksua peritään maananta-iltaisin 4 euron käyttämaksu. Ryhmät maksavat sopimuksen mukaan.

VAKUUTUKSET
Pieksämäki Curling ry ei ole vakuuttanut pelaajia.

Rehtiä kilpailumieltä ja onnistuneita pelejä.

Johtokunta          

© Pieksämäki Curling ry. Powered by CMSimple. Ulkoasun loivat QR-Media ja Whitewall (Kirjaudu sisään)