Sivukartta

Peliesittely

1. Rata
Rata sijaitsee tavallisimmin jäähalleissa jossa radan pituus 44,50 metriä ja leveys 4,75 metriä ja ratoja on monesti rinnakkain useita. Pieksämäen jäähallissa ratoja on rinnakkain viisi. Jään pinta muodostuu ruiskutetuista vesipisaroista, jotka jäätyessään ovat muodostaneet säännöllisen nyppyläpinnan. Nyppyläpintaa kutsutaan pebliksi. Sen ansiosta kivet liukuvat paremmin ja kiertävät tasaisemmin. Radan molemmissa päissä on jäähän maalattu pesä apuympyröineen, joiden halkaisija on 3,66 metriä. Curlingkiveä heitetään vuoroin kummastakin päästä pesän keskipisteestä 3,66 metrin etäisyydellä olevalta heittopaikalta, jossa on ponnistavalle jalalle tuki eli hakki. Pesän keskipisteen kautta kulkee radan poikki lakaisulinja, kun taas ympyrän takareunaa sivuaa takaraja. Pesän keskipisteestä 6,40 metrin etäisyydellä toista pesää kohti on pelilinja, jonka yli vastapäätä heitetyn kiven pitää tulla ollakseen pelissä. Lisäksi heitettävä kivi on taas irroitettava ennen pelilinjaa.

2. Välineet ja varusteet
Juustonmuotoisen curlingkiven enimmäispaino on 19,96 kiloa, ympärysmitta enintään 91,44 senttiä ja korkeus vähintään 11,43 senttiä. Curlingkivessä on kahva josta heitettäessä annetaan kivelle vauhti. Pelissä kivet koskettavat toisiaan ainoastaan tasaiseksi hiotulla osumapinnalla. Kivi koskettaa jäätä hiotulla pohjarenkaalla, joka on verrattavissa tavallisen lautasen pohjaan.
Curlingkengät muistuttavat tavallisia lenkkareita, mutta niiden pohjat ovat täysin erilaisia. Toisen pohja on liukas ja toisen tahmea. Tavalliset lenkkikengät käy kunhan et ole pitänyt kenkiä ulkona. Liukuessasi käytät toisessa jalassa irrallista liukupohjallista.

3. Pelijärjestelyt

Pelaajien heittojärjestys on tarkkaan suunniteltu. Jokainen pelaaja heittää järjestyksessä kaksi kiveä vastustajansa kanssa vuorotellen. Järjestystä ei saa muuttaa kesken pelin. Joukkueella on siis heitettävänään kahdeksan kiveä jokaisessa päässä.
Ykkönen aloittaa jokaisen pään ja suorituksellaan ratkaisee kyseisen pään taktiikan rakentamisen. Ykkösen on oltava erityisen hyvä heittämään määrämittaisia heittoja, voimakas harjaaja ja kyvykäs arvioimaan kiven nopeutta.
Kakkonen on hallittava määrämittaiset ja poisheitot. Ykkönen ja kakkonen yhdessä määrittelevät ensisijaisesti kiven nopeuden ja ovat vastuussa kiven harjaamisesta oikean pituiseksi.
Kolmonen on yleensä varakapteeni. Hänen on kyettävä kaikenlaisiin heittoihin selvittääkseen vaikeita tilanteita. Varakapteenin on ymmärrettävä taktiikka hyvin ja hänen on oltava arvostelukykyinen.
Nelonen eli kapteeni hallitsee kaikki tilanteet, osaa ajatella strategisesti, taktisesti ja pelillisesti sekä kykenee suoriutumaan kaikista tilanteista suurimman paineen alaisena. Kapteenin on kyettävä lukemaan jään kallistuksia ja kulumisia pelin aikana. Lisäksi hän heittää joukkueensa viimeiset (ratkaisevat) kivet.

4. Pistelasku

Tulosta laskettaessa otetaan huomioon kaikki ne kivet, jotka ovat pesässä tai koskettavat pesän ulkoreunaa. Jokaisesta kivestä joka on lähempänä kuin vastustajan parhaiten sijoittunut kivi, saa joukkue pisteen. Kun on pelattu sovittu määrä kierroksia, lasketaan kierrosten yhteispistemäärä ja eniten pisteitä saanut joukkue on voittaja.

© Pieksämäki Curling ry. Powered by CMSimple. Ulkoasun loivat QR-Media ja Whitewall (Kirjaudu sisään)