Sivukartta

Lajiesittely

Pelin synty ja kehitys

Curling on alkuaan vanha skotlantilainen peli, jota on pystytty jäljittämään aina 1100-luvulle asti. Vanhin curlingkivi on peräisin vuodelta 1511. Aluksi kivet olivat luonnonkiviä ja pyöreitä kiviä alettiin käyttää 1700-luvun puolivälissä ja samalla kiven enimmäispainoksi määrättiin 20 kg.

Vuonna 1838 saatiin pelille yhtenäiset säännöt, jotka pääosaltaan ovat voimassa. Vuonna 1963 perustettiin pelin kansainvälinen liitto ”The International Curling Federation”, johon tällä hetkellä kuuluu 15 maata. Vuonna 1962 perustettiin Helsingin Curlingklubi.

Pelin kulku ja luonne
Curling on ennen kaikkea joukkuepeli. Nykyisin curlingin yleisin kilpailumuoto on joukkuekilpailu nelihenkisin joukkuein. Peliä pelataan jäällä jonka pituus on 42 metriä ja leveys 5 metriä. Pelaajat heittävät radan toisesta päästä kiven kohti toisessa päässä olevaa ”pesää” eli maaliympyrää, jonka halkaisija on 3,66 metriä. Ottelu kestää normaalisti kaksi tuntia ja koostuu yleensä kahdeksasta päästä. Arvoturnaukset ratkaistaan kymmenen pään otteluilla. Voittajan selvittämiseksi pelataan tarvittaessa jatkopää.
Joukkue yrittää saada kivensä mahdollisimman lähelle pesän keskipistettä ”tee’tä” ja joka tapauksessa lähemmäksi kuin vastustaja. Jokaisesta pesässä olevasta kivestä, joka on lähempänä pesän keskipistettä kuin vastustajan parhaiten sijoittunut kivi, saa joukkue yhden pisteen.


 

© Pieksämäki Curling ry. Powered by CMSimple. Ulkoasun loivat QR-Media ja Whitewall (Kirjaudu sisään)